Grupul media Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) şi-a anunţat marţi revenirea în Ungaria, menţionând un declin accentuat al libertăţii presei, orchestrat, în opinia sa, de premierul Viktor Orban, relatează AFP.

„Serviciul ungar al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, închis după sfârşitul Războiului Rece, a fost relansat la 8 septembrie ca răspuns la declinul accentuat al libertăţii mass-media în ţară”, a afirmat organizaţia media finanţată de Congresul american, într-un comunicat.

RFE/RL şi-a justificat relansarea serviciilor în limba maghiară prin declinul Ungariei în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF). Această ţară membră a UE din 2004 se află în prezent pe locul 89 din 180. Ea se afla pe locul 23 când Viktor Orban a revenit la putere, în 2010.

„În ultimii 10 ani, guvernul condus de Viktor Orban a preluat controlul asupra majorităţii mass-media fie direct, fie indirect”, a scris RFE/RL în comunicat.

În Ungaria, organizaţiile internaţionale denunţă cu regularitate încălcările libertăţii presei. La începutul lunii septembrie, un redactor-şef a fost demis pentru că a postat o fotografie cu Viktor Orban împreună cu soţia şi copiii săi.

În iulie, redactorii site-ului de jurnalism independent, Index.hu, au demisionat în masă deoarece se temeau că îşi pierd independenţa faţă de guvern.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a lansat o procedură excepţională privind riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii Europene (UE), menţionând în special sărăcirea pluralismului mass-media.

Grupul RFE/RL intenţionează să angajeze circa zece jurnalişti în Ungaria, responsabili cu furnizarea de conţinut multimedia pentru un site de informaţii.

Din 1949, RFE/RL a operat din München, în Republica Federală Germania (RFG), un serviciu de radio în limba maghiară timp de peste patru decenii. El a fost închis în 1993.

În urmă cu doi ani, grupul RFE/RL şi-a redeschis birourile din România şi Ungaria, notează AFP.

www.agerpres.ro

Lasă un răspuns