Legea privind starea de urgenţă îi permite premierului ungar, Viktor Orbán, să guverneze prin decret pe timp nelimitat. Opoziţia şi activiștii pentru drepturi civice se tem de noi îngrădiri ale statului de drept.

Péter Niedermüller e furios pe guvernul de la Budapesta: „Ne îngreunează activitatea!”. Politicianul de stânga, din opoziţie, este primarul districtului 7 Erzsébetváros al capitalei şi are de luptat nu doar cu pandemia de coronavirus, ci şi cu informaţiile contradictorii venite de sus. „Strategia guvernului e contradictorie”, explică fostul europarlamentar. „Dimineaţa, premierul anunţă că şcolile nu vor fi închise, pentru ca în aceeaşi zi să spună că totuşi vor fi închise.” Deoarece administraţiile locale se îngrijesc şi de asigurarea meselor de prânz pentru elevi, acest lucru ar trebui să fie cunoscut din timp.

Nici în ce priveşte restricţiile de circulaţie sau obligativitatea purtării de măşti de protecţie, lucrurile nu sunt deloc clare şi „nu ştie nimeni ce-i de făcut”, deplânge situaţia Niedermüller, care aparţine Coaliţiei Democratice, o formaţiune fondată de fostul premier Ferenc Gyurcsány.

mai mult la  /www.dw.com/

Lasă un răspuns